donderdag 29 maart 2018

Ratatouille met Marokkaanse kruiden, kip en couscous

Ratatouille is een heerlijk Frans stoofgerecht van uien, knoflook, aubergines, courgettes, paprika's en tomaten. Het recept van deze ratatouille heb ik aangepast en komt uit het boek 'Vegetarische Tajines & Couscous' van Ghillie Başan. In dit recept heb ik geen paprika's gebruikt, maar wel kippendijfilet toegevoegd. Wil je het vegetarisch houden dan laat je de kip gewoon weg en gebruik je groentebouillon i.p.v. kippenbouillon voor de couscous.



Ingrediënten voor 4 personen:
Ratatouille:
  • 3-4 eetlepels olijfolie
  • 25 gram roomboter
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 500 gram kippendijfilets
  • 2 aubergines
  • 2 courgettes
  • 100 gram gedroogde dadels (Medjoul)
  • 100 gram gedroogde abrikozen
  • 2-3 theelepels ras el hanout kruiden
  • 2 theelepels suiker
  • 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
  • 2 trostomaten
  • klein bosje bladpeterselie
  • zeezout
  • versgemalen zwarte peper
Couscous:
  • 300 gram couscous
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 400 ml hete kippenbouillon (van 1 tablet)

Bereiding:
Ratatouille:
We beginnen met het snijden van de groenten en het gedroogde fruit. Pel en halveer de ui en snijd in halve dunne ringen. Pel en hak de knoflook fijn. Snijd de aubergines in blokjes van 2 x 2 cm. Snijd de courgettes in blokjes van 2 x 2 cm. Snijd de dadels in de lengte doormidden, verwijder de pitten en snijd in dunne repen. Snijd ook de abrikozen in de lengte in dunne repen.
Snijd de tomaten in tweeën. Gebruik een lepeltje om de zaadjes eruit te lepelen. Snijd de tomatenhelften daarna in vieren. Hak de bladpeterselie grof. Snijd als laatste de kippendijfilets in blokjes en bestrooi met wat zeezout en versgemalen peper.
Verhit in een tajine of in een grote pan met dikke bodem de olijfolie samen met de roomboter. Bak hierin de kip rondom bruin. Voeg dan de ui, knoflook, aubergine en courgette toe en bak 3-4 minuten mee met de kip. Voeg vervolgens de dadels, abrikozen, ras el hanout en de suiker toe, gevolgd door de gepelde tomaten en als laatste de verse tomatenstukjes en de bladpeterselie.
Breng alles aan de kook. Dek de tajine/pan af en laat het het geheel ca. 40 minuten op een matig vuur stoven, af en toe wel even omroeren. Voeg eventueel een scheutje water toe als het geheel te droog wordt. Breng de ratatouille op smaak met zout en versgemalen peper.
Couscous:
Verhit in een grote koekenpan of wok een eetlepel olie en bak hierin de couscous enkele minuten. Let op dat de couscous niet verbrand. Haal de pan van het vuur en schenk de hete kippenbouillon over de couscous. Doe een deksel op de pan en laat ca. 8-10 minuten wellen. Roer met een vork de couscous los.
Serveer de couscous samen met de ratatouille.

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten