woensdag 17 mei 2017

Aspergequiche met aardappelkorst

Op een Amerikaanse site vond ik een recept van een Oekraïense dame. Het betreft een heerlijke quiche, gemaakt met een geraspte aardappelkorst en gevuld met varkensgehakt, kruiden, ui, groene asperges en een eimengsel van melk, room en kaas. Voor het gehakt maken we zelf een kruidenmix. In het recept staan de ingrediënten genoemd voor deze kruidenmix. Het is best een bewerkelijke quiche, maar zeker de moeite waard qua smaak. Wij vonden 'm verrukkelijk.


Ingrediënten voor een quiche van ongeveer Ø 24 cm

Kruidenmix voor gehakt:
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 2 theelepels zout
  • 2 theelepels versgemalen peper
  • 2 theelepels gedroogde salie
  • 2 theelepels gedroogde tijm
  • 1 theelepel gedroogde rozemarijn
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • ½ theelepel nootmuskaat
  • ½ theelepel cayennepeper
  • ½ theelepel chilivlokken
Quiche:
  • klontje roomboter
  • 1 kg vastkokende aardappelen
  • 1 bos groene asperges
  • 350 gram varkensgehakt *
  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • 5 eieren
  • 180 ml melk
  • 180 ml ongeslagen room
  • 100 gram geraspte kaas
  • 2 eetlepels gehakte peterselie
  • 1 eetlepel gehakte dille
  • zout
  • versgemalen peper
  • evt. bieslooksprietjes

* Varkensgehakt is meestal niet verkrijgbaar bij de supermarkt. Je moet hiervoor naar de slager of je draait zelf je gehakt met een vleesmolen van procureur of halskarbonade (bot verwijderen). Uiteraard kun je ook half-om-half gehakt gebruiken, maar je krijgt dan wel een heel andere smaak.



Bereiding:
Verwarm de oven voor op 220ºC. 
Maak de kruidenmix voor het gehakt en bewaar in een afgesloten potje. Van deze mix kun je ca. 4 quiches maken.
Vet de ovenschaal in met een klontje roomboter. Schil en rasp de aardappelen en knijp het vocht met je handen goed uit de aardappelen. Dep de aardappelrasp goed droog met keukenpapier of een schone keukendoek. Vermeng de aardappelrasp in een grote kom met 1 ei en voeg zout en vers gemalen peper naar smaak toe. Verdeel de geraspte aardappelen over de bodem van de ovenschaal en druk het goed aan, ook tegen de randen van de ovenschaal. Bak de aardappelkorst ca. 30 minuten in het midden van de oven. Verwijder de ovenschaal uit de oven en verlaag de temperatuur van de oven naar 180º C.
Vermeng het gehakt met 1½ eetlepel van de kruidenmix. Pel en snipper de ui. Verhit ondertussen wat olie in een koekenpan en bak het gehakt rul. Voeg de gesnipperde ui toe en bak 5 minuten zachtjes mee tot het gehakt goudbruin begint te kleuren. Haal het gehaktmengsel van het vuur en zet apart.
Snij de onderste harde stukjes van de asperges. Snijd 1/3 deel van de asperges in  stukjes van ca. 3 cm, de rest bewaren om een waaier mee te maken. Hak de peterselie en de dille. 
Vervolgens maken we het eimengsel. In een grote kom kloppen we 4 eieren samen met de melk, de slagroom, wat zout en de versgemalen peper tot een egale massa. Vermeng de geraspte kaas, peterselie en de dille met het eimengsel. Verdeel de kleine aspergestukjes over de aardappelbodem en daaroverheen het gehaktmengsel verdelen. Giet het ei-kaasmengsel over het gehakt. Verdeel hierover de overgebleven groene asperges in een waaiervorm met daartussen eventueel wat bieslooksprietjes. Bak in het midden van de oven ca. 50-60 minuten of tot het midden van de quiche gaar is en er geen bewegende bubbels meer te zien zijn wanneer je de ovenschaal heen en weer schudt. Haal de quiche uit de oven en laat 5-10 minuten rusten alvorens de quiche aan te snijden. Lekker met een groene salade en wat tomaatjes.

Eet smakelijk!

Bron: http://natashaskitchen.com



Geen opmerkingen:

Een reactie posten