zondag 30 april 2017

Geroosterde zoete aardappelen met verse vijgen

Op de blog van Caroline Brouwer heb ik al vele recepten van Yotam Ottolenghi voorbij zien komen. Mede door haar vele recepten van Ottolenghi ben ik nieuwsgierig geworden en vandaag heb ik dan eindelijk de geroosterde zoete aardappelen met verse vijgen gemaakt. Wij hebben het gegeten als hoofdgerecht met een groene salade en sweet chili drumsticks uit de oven.



Ingrediënten voor 4 personen:
  • 1 kg zoete aardappelen
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 40 ml balsamicoazijn (= ca. 3 eetlepels)
  • 20 gram fijne kristalsuiker (= ca. 1½ eetlepel)
  • 12 dunne lente-uitjes
  • 1 rode peper
  • 6 rijpe vijgen
  • 150 gram geitenkaas
  • zeezout (Maldon)
  • zwarte peper

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 240º C. 
Was de zoete aardappelen (schillen is niet nodig, maar mag wel) en dep ze droog met een schone theedoek. Snijd de zoete aardappelen in de lengte doormidden en snijd de twee helften nogmaals in de lengte in twee of drie gelijke parten. Doe de aardappelparten in een grote kom of schaal en schud ze samen met 3 eetlepels olijfolie, 2 theelepels zout en wat zwarte peper goed door elkaar. Bekleed een bakplaat met bakpapier en spreid de zoete aardappelparten hierover uit met de bolle kant (schilzijde) naar beneden. Bak ze in het midden van de oven ca. 20 minuten tot ze zacht, maar niet papperig zijn. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen.
Balsamicosiroop:
Breng de balsamicoazijn samen met de fijne kristalsuiker in een klein steelpannetje aan de kook. Zet het vuur laag en laat de siroop 2-4 minuten zachtjes inkoken. Haal de pan van het vuur zodra de siroop is ingedikt, maar nog net iets dunner is dan vloeibare honing. De siroop wordt nog iets dikker bij het afkoelen. 
Snijd de lente-uitjes in de lengte doormidden en daarna in stukken van ca. 4 cm lengte. Verwijder de zaadjes en zaadlijsten van de rode peper en snijd hem fijn. Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak hierin de lente-uitjes samen met de rode peper gedurende 4-5 minuten. Goed roeren om verbranden te voorkomen.
Verdeel de afgekoelde zoete aardappelparten over de borden. Verdeel de gebakken lente-uitjes en rode peper over de zoete aardappelparten. Snijd de vijgen in vieren en verdeel ze over de zoete aardappelen. Besprenkel het geheel met de balsamicosiroop en  verkruimel als laatste de geitenkaas erover.

Eet smakelijk!

Bron: recept van Yotam Ottolenghi





Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen