woensdag 19 november 2014

Beef stroganoff van Jamie Oliver

Weer een heerlijk recept van Jamie Oliver, dit keer uit het boek Jamie in 15 minuten.  De rijst moest al 10 minuten koken en daarna 10 minuten rusten, dus de 15 minuten heb ik sowieso niet gered, maar dat neemt niet weg dat het een heerlijk recept was en heel makkelijk om te maken...en #nopakjes



Ingrediënten:
  • 300 gram basmatirijst
  • paar takjes verse tijm
  • 300 gram verse spinazie
  • 2 kleine rode uien
  • 4 middelgrote augurken
  • 1 bosje platte peterselie
  • 2 (Ierse) entrecotes (2 x 200 gram) zonder vet
  • 300 gram gemengde paddenstoelen 
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 citroen (rasp)
  • 1 volle theelepel zoete paprikapoeder
  • 4 eetlepels magere yoghurt
  • een scheut halfvolle melk
  • zout
  • versgemalen peper



Bereiding:
Kook de rijst samen met de tijmblaadjes, wat zout en versgemalen peper volgens de aanwijzingen op de verpakking. Voeg de laatste 2 minuten van de kooktijd de spinazie toe aan de rijst.
Snijd ondertussen de uien heel fijn in halve ringen. Snijd de augurken in heel fijne plakjes. Hak de peterselie fijn, ook de steeltjes.
Vermeng de uien met de augurken in een kom. Voeg wat zout toe en wat azijn uit de augurkenpot. Voeg de fijngehakte peterselie toe en hussel alles goed door elkaar. 
Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan. Snijd of scheur de paddenstoelen in stukken en bak ze in de koekenpan rondom bruin. Voeg wat zout en peper toe naar smaak en twee geperste teentjes knoflook. Neem 2/3 van het uien-augurkenmengsel en knijp het goed uit. Voeg dit bij de paddenstoelen en bak nog even mee.
Snijd ondertussen de entrecotes in dunne reepjes. Bestrooi met zout, peper, de zoete paprikapoeder en wat citroenrasp.
Haal de paddenstoelen uit de koekenpan en zet even apart.
Verhit 2 eetlepels olijfolie in dezelfde koekenpan en bak hierin de entrecote reepjes rondom bruin.Voeg het paddenstoelenmengsel toe en bak nog even mee. Voeg de yoghurt en de melk toe en roer goed om.
Serveer de rijst met de sinazie op de borden en schep de stroganoff over de rijst. Garneer met de achtergehouden uien-augurkenmengsel.

Eet smakelijk!

Bron: Jamie in 15 minuten - Jamie Oliver


zondag 16 november 2014

Thaise pompoensoep met kokosmelk en citroengras

Tijdens een Thaise kookworkshop heb ik kennis gemaakt met de milde Thaise gerechten, maar ook met de zeer pittige gerechten. Wat ik wel geleerd heb is dat je de gerechten zo pittig kan maken als je zelf wilt door simpelweg het verminderen of vermeerderen van de hoeveelheid pepers in je gerecht.
Deze pompoensoep is net even anders en inmiddels mijn lievelingspompoensoep en zeker niet pittig. Hou je wel van pittig dan zou ik zeker meer pepers toevoegen dan in onderstaand recept.






Ingrediënten voor een grote pan met soep:
  • 1 Hokkaido pompoen (ca. 1kg)
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • ½-1 rode peper (of meer)
  • 1 theelepel gemalen koriander 
  • stukje van ca. 3 cm verse gember
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 stengels citroengras, gekneusd
  • 1 liter kippenbouillon
  • 1 eetlepel rijstazijn
  • 2 eetlepel vissaus
  • 400 ml kokosmelk 
  • evt. wat fijngehakte verse koriander of peterselie

Bereiding:
Hak de pompoen in tweeën, verwijder de pitten en de draden en snijd de pompoen in stukken van ca. 2x2 cm.
Pel en snipper de ui. Hak de knoflook fijn. Schil en rasp de gember. Snijd de rode peper in de lengte door, verwijder de zaadjes en de zaadlijsten en hak in kleine stukjes.
Verhit de olijfolie in een grote panen bak hierin de ui, de knoflook, de gember, de gemalen koriander en de rode peper aan. Voeg de stukjes pompoen toe en laat enkele minuten meebakken. Giet de kokosmelk samen met de rijstazijn, de vissaus en de kippenbouillon bij de pompoen en zorg dat de pompoen net onderstaat. Voeg de gekneusde stengels citroengras toe en breng alles aan de kook. Laat de soep gedurende 30 minuten zachtjes pruttelen tot de pompoen gaar is. Verwijder de stengels citroengras en pureer de soep met een staafmixer.
Schenk de soep in kommen of borden en garneer eventueel met wat rode peper en koriander of peterselie.

Eet smakelijk!

zaterdag 15 november 2014

Gepocheerd ei

Gepocheerde eieren zijn heel lekker en ook heel gezond, want tijdens het bereiden gebruik je water en azijn i.p.v. boter of olie. 
Heerlijk met geroosterd brood of met een vers gebakken volkoren broodje zoals in dit recept. Gebruik alleen superverse eieren anders mislukt het.



Ingrediënten:



  • verse biologische eieren
  • 1 liter water
  • 2 eetlepels azijn
  • zeezout
  • versgemalen peper
  • vers gebakken (volkoren) broodje

Bereiding:
Giet het water in een pan.
Voeg 2 eetlepels azijn toe en breng het water net tegen de kook aan.
Zet het vuur laag, zodat het water steeds tegen de kook aan blijft.
Neem een kopje of kom en breek het ei er voorzichtig in, houd de dooier heel.
Maak met een spatel een soort draaikolk in het water (niet de hard) en giet nu het ei heel voorzichtig in de draaikolk. Met behulp van twee spatels vouw je het eiwit om de eidooier heen. Laat het eiwit 3 tot 4 minuten gaar worden.
Schep het ei nu voorzichtig met een schuimspaan uit de pan en leg het even op een stukje keukenpapier om uit te lekken. Snijd eventuele eiwitsliertjes weg. Bestrooi met wat zeezout en versgemalen peper en serveer het met het versgebakken broodje.

Eet smakelijk!


Bron: manlief!

zaterdag 8 november 2014

Köfte in tomatensaus met groenten en witte rijst

Trek in gehaktballetjes, maar dan anders? Ga eens voor köfte of kofta of kefta of keftedákia, allemaal verschillende benamingen voor deze gehaktballetjes uit het Midden-Oosten, Noord-Afrika, India, Turkije en Griekenland.
De balletjes heb ik gegeten met een zelfgemaakte tomatensaus met ui, courgette en aubergines aangevuld met witte rijst... heerlijk!





Ingrediënten voor 3 personen:

  • 300 gram lams-of rundergehakt
  • 3 uien, 2 uien gesnipperd en 1 ui zeer fijn gehakt of geraspt
  • 1 eidooier
  • 1 afgestreken eetlepel komijnpoeder (djinten)
  • ½ theelepel kaneel
  • 1 bosje platte peterselie, fijngehakt
  • handvol paneermeel of broodkruim (panko) 
  • 400 gram trostomaten (ca. 3 stuks)
  • 1 klein blikje tomatenpuree (70 gram)
  • 1 teentje knoflook
  • 1 aubergine, in halve plakjes
  • 1 courgette, in halve plakjes
  • olijfolie 
  • 250 gram witte rijst
  • versgemalen peper
  • zout


Bereiding:
Tomatensaus:
Tomaten ontvellen, het harde binnenste eruit snijden en daarna in blokjes snijden.
Een ui pellen en snipperen. Knoflook pellen en fijnhakken. Verhit in een koekenpan de olijfolie en bak hierin de ui en de knoflook zachtjes aan. Voeg de blokjes tomaat toe gevolgd door een klein blikje tomatenpuree. Breng op smaak met versgemalen peper en zout. Eventueel nog een scheutje water toevoegen. Laat de tomatensaus 15 minuten zachtjes pruttelen.
Köfte:
Een ui pellen en zeer fijn snijden, raspen of fijnhakken met een staafmixer.
Meng het gehakt met de zeer fijne uisnippers, de eidooier, de peterselie, de komijnpoeder, de kaneel, het broodkruim, versgemalen peper en zout.
Draai ovalen balletjes van het gehaktmengsel.
Verhit in een koekenpan wat olijfolie en bak de köfte in enkele minuten rondom bruin. 
Rijst:
Kook ondertussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Groenten:
Haal de köfte uit de koekenpan en pak in het achtergebleven vet de ui glazig en voeg vervolgens de courgette en de aubergine toe en bak deze 5 minuten. Voeg nu de tomatensaus en de kökfte toe en breng op smaak met versgemalen peper, zout en de oregano. Laat alles nog eens 15 minuten zachtjes pruttelen met het deksel op de pan.
Verdeel de köfta met de tomatensaus en de groenten over de borden en serveer met de witte rijst.

Eet smakelijk!

Bron: köfte - Onno Kleyn